MOOC Process Model Canvas

Het Process Model Canvas (PMC) – ontwikkeld door Comm’ant oprichter David Ruting, samen met Marco Bijl en James Devlin –  is het logische vervolg op het Business Model Canvas. Nadat de strategische visie met BMC is opgetuigd komt de (vaak lastigste) operationele implementatie. Hoe giet je het mooie vergezicht in een handzaam plan van actie? Hier komt het PMC als invulling van de tactische tussenlaag om de hoek kijken.

Dat het Process Model Canvas een hele praktische methode is, ontdekken ook steeds meer onderwijsprofessionals. Marco en David geven niet alleen regelmatig college op diverse hoge scholen, ook op verschillende universiteiten, zoals de Rotterdam School of Management (RSM), heeft het PMC de weg naar het curriculum gevonden. Het onderwerp is onlangs ook opgenomen door professor Hajo Reijers van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) samen met de Australische Queensland University of Technology. Hij heeft het zelfs in een Mass Open Online Course opgenomen. Benieuwd? U kunt ‘m hier bekijken.

 

 

 

Hoe werkt het Process Model Canvas?

Aan de hand van duidelijke businessdoelen neem je samen met de proceseigenaren uit het veld stap-voor-stap een of meer processen onder de loep. Met het belangrijkste uitgangspunt (Begin with the end in mind): Wat moeten we doen om de WOW-factor bij de klant te bereiken. De ‘klant’ moet hierbij ruim gezien worden: dat is net zo goed een collega van een andere afdeling.

Er wordt niet in detail besproken welke stapjes er allemaal precies nodig zijn (dat HOE laten we over aan het vakmanschap van de medewerker), maar met het PMC concentreren we ons vooral op de informatiestromen: de overdrachtsmomenten van inputs en outputs. De informatie die jij nodig hebt om jouw resultaat te realiseren.

In een informele setting wordt het resultaat met geeltjes (post-its) op een groot vel (het canvas) geplakt. Als het canvas is opgezet kan het in een volgende fase in detail worden uitgewerkt.

Ook benieuwd naar de werking van dit model?

Neem dan deel aan de PMC workshops of vraag een workshop voor uw team binnen uw organisatie aan.