EHBO: Eerste Hulp Bij Oriëntatie

Elke organisatie wil wel de bedrijfsvoering versnellen, de kosten verlagen, processen verbeteren of zelfs met het complete team naar een hoger niveau ontwikkelen. Dat is een gezonde ambitie. Steeds meer organisaties gebruiken daar een managementsysteem voor. Dat is een verstandige beslissing. Want een dergelijk systeem kan je van veel waardevolle inzichten geven en de duurzaamheid van het verbeterproces borgen.

Het selecteren van een managementsysteem is op zich al een proces van wikken en wegen, schrijven en schrappen. En niet zelden gaat het implementeren van een dergelijk systeem gepaard met flinke discussies over de bedrijfsvoering zelf. Ga er maar aan staan!

De markt van managementsystemen is groot en divers: van kleine en gratis oplossingen tot complexe en dure licenties. Wij zien organisaties vaak vastlopen in de oriëntatiefase en hebben daarom deze Eerste Hulp Bij Oriëntatiefases-workshop ontwikkeld.

De workshop

In deze workshop nemen we u en andere deelnemers mee langs alle stappen van de oriëntatiefase. En verder. Per stap bespreken we de belangrijkste activiteiten, best practises en de valkuilen die u wilt ontwijken.

Programma

 • Stap voor stap: de 5 fases bij de oriëntatie van een (nieuw) managementsysteem
  • Fase 1: Signaleren en vaststellen van het probleem (wat wil ik oplossen)
  • Fase 2: Interne behoefte bepaling en stakeholderanalyse (aan welke behoeftes zou ik in een ideale situatie kunnen voldoen)
  • Fase 3: Inventariseren van het aanbod van systemen aan de hand van de behoeftematrix (welke systemen kunnen welke behoeften voorzien): longlist
  • Fase 4: Presentatie en demonstratie van de top 3 beoogde leveranciers (welke vragen heb ik nog): shortlist
  • Fase 5: Preselectie opstellen en een ‘story telling’ business case schrijven (wat kost het als we het niet doen, wat levert het op als we het wel doen) en presenteren
 • Het implementatieplan (pilot opstarten, go/no-go, medewerkers betrekken en betrokken, communicatieplan, launch)
 • Bij welke stap ben jij (is jouw team / is jouw organisatie)?
 • Evaluatie & lessons learned

Het programma start om 10.00 uur en om 15.00 uur verlaat je de locatie met een rugzak vol nieuwe inzichten en inspiratie, gegarandeerd: niet-goed-geld-terug.