Van Business Model Canvas naar Process Model Canvas

Velen zijn bekend met het Business Model Canvas (BMC). Voor degenen die er nog niet bekend mee zijn: met het BMC brengt u uw bedrijfsaspecten op een overzichtelijke en visuele manier in kaart. Aan de hand van negen bouwstenen beschrijft u de organisatie, het verdienmodel, klanten, relaties en leveranciers. Op deze manier kunt u in één keer in kaart brengen welke bedrijfsonderdelen van essentieel belang zijn en waar eventuele bijsturing nodig is.

Een hele handige tool, maar het roept ook veel vragen op. Hoe kunt u het uitgedachte business model omzetten naar praktische realisatie? Welke bedrijfsvoering cq. bedrijfsprocessen heeft u al en wat ontbreekt nog? Kan en wilt u dat zelfstandig opbouwen in de organisatie of zoekt u partners die dat stuk uitstekend voor hun rekening kunnen nemen? Hoe staat het met de Supply chain configuratie, outsourcing en partner integratie? Om een prachtig plan door te pakken naar uitstekende inrichting en uitvoering bestaat de Process Model Canvas (PMC).

Process Model Canvas

De vier fasen van het PMC

PMC is het logische vervolg nadat het Business Model Canvas is toegepast. Met de vier fasen, van assessment, innovatie, validatie en implementatie van de PMC aanpak komen Business Modellen tot leven. Met het PMC wordt de overgang van strategie naar implementatie ontworpen. Het instrument mobiliseert leiders, managers en procesexperts om gezamenlijk een Lean Proces te ontwerpen in drie stappen: “Why – What – Wow”. Het model legt de focus op overdrachtsmomenten cq. berichtenverkeer.

Process Model Canvas en Commant

Commant biedt de Process Model Canvas oplossing. Een combinatie van training, workshops, tooling en support. De verzamelde informatie van uw Process Model Canvas past direct in het resultaatgerichte procesmodel van Commant. Nu kunt u de concepten uitwerken, verrijken en delen met alle stakeholders, te beginnen de managers en medewerkers die het proces uitvoeren.

Meer weten over Comm'ant en BMC/PMC?