Bent u op zoek naar een nieuw managementsysteem?
Er is zoveel aanbod: hoe maakt u dan de juiste keuze? Door de juiste vragen te stellen en te leren van anderen.
Kennisdeling is noodzakelijk als u bijvoorbeeld wilt groeien, dat betekent effectief omgaan met de kennis die u in huis heeft. De kwaliteit van kennis is de basis voor succes. Organisaties worden steeds kennisintensiever, het is hun grootste kapitaal. Helaas blijkt vaak dat de professional deze kennis voor zich houdt (persoonsgebonden), terwijl de kennis voor een ander in de procesketen zeer belangrijk kan zijn. De kennis voegt pas waarde toe als het ook wordt toegepast. Het mobiliseren van kennis is van essentieel belang. Er zijn vele initiatieven te verzinnen om kennisdeling te stimuleren, maar hebben deze initiatieven ook het gewenste effect? Hoe stimuleert u binnen uw bedrijf het delen van kennis? Wat zou voor u een passende methode zijn?
Direct, indirect of beide? Kennis kan direct en indirect worden overgedragen. Bij de directe methode, face-to-face, vindt er communicatie plaats tussen twee of meer professionals. Bij de indirecte methode wordt gebruik gemaakt van een bepaald medium waarop de kennis is vastgelegd, bijvoorbeeld een intranet. Het combineren van beide vormen van kennisoverdracht is de meest krachtige aanpak. Zo wordt met Comm’ant door een groep vakmensen samen de laatste stand van zaken besproken, beschreven en beheerd in het systeem. Daar maken vervolgens alle vakgenoten en collega’s weer gebruik van voor een optimaal resultaat.
Eenvoudig beginnen! Voor praktische kennisdeling brengt u eenvoudig het bedrijfsproces in kaart. U nodigt medewerkers en experts uit om mee te gaan bouwen aan de kennisverzameling en stimuleert vervolgens de kennisverdeling, kennistoepassing. Door periodieke proces- en kennisevaluatie groeit het bewustzijn van de benodigde en aanwezige kennis. Door het actief onderhouden van de informatie groeit ook de kwaliteit bij het toepassen daarvan. Met het ontsluiten van de kennis naar de gehele organisatie groeit de rijkdom aan kennis bij uw medewerkers. Het procesmodel is bewezen de ideale kapstok om de kennis aan op te hangen. Alle medewerkers herkennen zich in het proces waar zij aan bijdragen en vinden gemakkelijk de voor hen relevante informatie.
Met Comm’ant wordt de kennis, die voor meerdere processen van belang is, eenmalig opgenomen en op meerdere plekken opnieuw gebruikt. De gegevens zitten in een relationele database en dat bespaart tijd bij het beheer en het zoeken. Comm’ant wordt gemakkelijk gevuld door de medewerkers met hun webbrowser. Zij sturen vanuit het systeem berichten per email om de collega’s te attenderen op wijzigingen en nieuwe kennistoevoegingen. Op deze manier voegt kennismanagement echt iets toe.
De integrale kennismanagement oplossing van Comm’ant is duurzaam en 24×7 toegankelijk vanaf iedere werkplek.
Er is zoveel aanbod: hoe maakt u dan de juiste keuze? Door de juiste vragen te stellen en te leren van anderen.
Lees onze gratis EHBO (Eerste Hulp Bij Oriëntatie) white papers!
Een serie nuttige documenten die helpen om de beste beslissing te nemen.